03 October 2009

Jalan Lurus



Dialog 1

Ammar:Kak,adik ado perasaan kat seorang gal ni.If adik minat kat seseorang,adik bagitaw terus.Adik dah bagitaw kat die dulu.Die pun same.Sekarang dah lame xkontek adik nak taw gak le perasaan die kat adik mase ni.Ada lagi ke x.So die xjawab dengan clear.Nak melupakan die pun susah.

Kak Nur:Bagi kak,perasaan ini ada pada setiap yang bergelar insan tapi ia bergantung bagaimana kita kawal.If adik tanya die tentang perasaan die kat adik sekarang,die jawab ya or tak pun,adik bukan boleh kawen pun dengan die.Kalau boleh,janganla target contohnya "dia akan jadi pasangan saya" sebabnya tanda macam kita xpercaya takdir Allah.Kita ni keno baiki diri dulu.Insyaallah Allah mengetahui yang terbaik untuk kita.Memang susah,xsalah ada perasaan tapi dik kawal lah sebijak mungkin eh.Adik kak kan kuat semangat.kan2?

Ammar:Entahla kak kuat ke x.Kadang-kadang tewas juge.Pastu adik xperlu kontek la dengan die pasni?

Kak Nur:Bagi kak,xpayah le.Nanti jadi teringat-ingat,bimbang,risau,rindu jadi bende len pulak.Tapi depends la ko adik..

Ammar:Kalu die kontek adik dulu?erm.Nak tanya kak ade gak ke perasaan kat sape-sape sekarang?

Kak Nur:Kalu adik kuat adik jangan reply.Lelaki kene start dulu tegas dalam soal ni.Kak?Kak ado cerita menarik nak share tapi panjang ceritanye nanti free-free kak cerite kak adik ek.Tapi jawapan soklan tadi,kak xde perasaan kat sape-sape sekarang.Dulu pernah la.Alhamdulillah,sekarang perasaan kat study dan family-family.hehe

Ammar:Ok kak terima kaseh.Nanti kita cuti kita diskus balik.Take care

Kak Nur:Sama-sama.Semoga adik tabah.Take care jugak


Dialog 2

Payih:Ana ado masaloh sikit ni.Ana rama(ramai) sain(kawan) perempuan.Dalam rama2 tu adola hok ana keney(jatuh hati).Ana taw(tahu) saloh tapi ana tewas jugok.Nok kembali ke pangkal jalan tu pun payoh.Kaloh ko nafsu sokmo(selalu).Pah gano ek?

Azmi:Rasanya bilamana seseorang itu bergelar remaja atau pemuda,masalah perempuan tok leh(xboleh) lari.Kalu geng-geng agama pun ado hok pening pasal hal ni apotah lagi kito hok xformal ngaji agamo.Yang bezo adalah sejauh mano kito kawal dan bendung nafsu tersebut.Payoh yih.tapi dalam payoh tu kito keno kawal jugok.Sebab tu ambo tengok jalan terbaik adalah kawen.Baru hati teney.

Payih:Kawe nok kawen jugok tapi dio xsedio lagi tambah-tambah parents kawe pun xbagi lagi.Pah demo gano?Demo xdok(xde) sain perempuan ko?Demo atasi gano?.Kawe sero bersaloh jugok.Taw doh xmampu,gi cari doh mulo.Demo jangan jadi po kawe la.Kawe xse tengok sain kawe punoh sebab perempuan po kawe

Azmi:Ado mulo kat sekoloh menengah mugo sekoloh kawe capur.Ado jugokla sain perempuan ni.Tapi yo macam kito jalo(alatan menangkap ikan di laut) la.Kalu raso n sedar benda saloh kito kara(tarik) balik jalo tu.Kawe pun pernah terlanjur.Biasonyo kawe tegor dan hino diri sediri dulu,baru kito sedar.Jangan tunggu nanti dihino di padang mahsyar.Seney je,kalu raso terlanjur,kara balik jalo tu.Banyak orang sedar dah terlanjur tapi tak kara balik.ni yang jadi makin peningnyo.

Payih:Semoga kawe tergolong jugok dale ore yang kara balik tu.Terimo kaseh mi

Azmi:Xdop hal Yih.Kawe pun nasihat diri kawe jugok

Dialog 3

Mad:Umi,mad ado keney ko seseore sini.

Umi:Ngaji la dulu.Nanti kijo umi bagi kawen.Hok jauh nuh gano kiro?Xse tunggu ko?Tunggula dio.

Mad:Entahla umi dio cari ore lain doh kot mugo sapola mad ni ngaji sini jah.mad tunggula setakat boleh.Insyaallah mad ngaji dulu.Sajo luah perasaan ko umi mugo xdop gewe kan lagi nok luoh-luoh.Umi sore jah gewe mad nyo.Huhu

Umi:Yola tu.Mad xsoh caro nok cari lagi.Nanti abis ngaji dapat kijo sumo umi g piney sapo-sapo mad nok.Ngaji sungguhla deh.Nok kawen pun keno prepare dulu."Ajarlah anakmu 20 tahun sebelum dio dilahirkan".Umi xingat hadis ko gapo.

Mad:Ni sayang ko umi.Terimo kasih la mengingatkan balik....

END

Dialog di atas tiada kena mengena dengan yang hidup atau mati.Ingin mengingatkan diri sendiri juga.Kadang-kadang saya cakap tak serupa bikin.Apa yang saya belajar tidak diamalkan.
Ya Allah bantulah kami menjauhi fitnah dunia ini

Andai hari ini tuhan pertemukan pilihan hati tak bermakna ana perlu mengikat hubungan hari ini.Cukuplah sekadar satu kepastian diberi,untuk ikatan yang akan datang.Ana ximpikan nisa' yang ulung,sekadar nisa' seperjuangan.Sejuk mata memandang,penyeri hati yang gundah.Doa ana moga tak terleka dengan perasaan kurniaan yang Maha Esa.Moga Allah memberi kesempatan dan memperkenankan impian hati kecil ini-Adli Adlan

Al-Fatihah buat mangsa gempa bumi di Indonesia.Semoga kita dijauhi oleh Allah bala tersebut.Tinggalkan dosa-dosa kita sebelum ini takut-takut Allah mendatangkan bala dan kita tidak sempat memohon taubat daripadaNya.

Ni lirik lagu jalan lurus Gita Gutawa,Best lirik die

jalan lurus sepuluh yang mesti ditempuh
yang pertama bahwa Allah maha esa
yang kedua Muhammad rasul kita
yang ketiga cinta ibu cinta ayah kita
yang keempat cinta guru-guru kita
yang kelima cinta tanah air kita

diri kita memancarkan cahya cinta
semoga Allah membimbing kita semua
jalan lurus sepuluh yang mesti ditempuh

yang keenam shalat mari ditegakkan
yang ketujuh Quran baca diartikan
yang delapan sedekah jangan terbawa
yang sembilan puasa penuh keikhlasan
yang sepuluh senyum sopan senantiasa
keramahan perilaku diri kita
semoga Allah membimbing kita semua

2 comments:

DiLa said...

best la dialog2 kat atas tue...
huhu~

haway mutasawwil said...

dialog reko jah.bukan sengoti pun