31 October 2009

Detik-Detik Yang Berlalu


Sedih takut menyelubungi diri semenjak dua menjak.Masih segar dalam ingatan lagi perbualan dengan sahabat mengenai ilmu fardhu ain yang mana kita wajib mempelajarinya.

"Nok tanya.Ilmu fardhu ain ado 3 kan?Yang wajib kita belajar gapo?tanya saya.

"Ho la.ada 3.Wajib belajar hok asas jah
1-Berkaitan iman(usuluddin&akidah)
2-Islam(fekah)
3-Ihsan(akhlak@ tasauf)

kata ulama.Haram belajar ilmu lain termasuk lah ilmu fardhu kifayah kalau ilmu fardhu ain xreti(tak tahu) lagi dan duduk dalam maksiat dan dosa tiap-tiap nafas sebab tak belajar ilmu fardhu ain"jelas Indra

"So situasi aku sekarang?"

"Aku nok oyat(bagitahu) pun payoh.Ginila mu g cari guru yang mengajar ilmu fardhu ain sambil belajar di sana.Sebab ilmu fardhu ain la yeh aku rela dicaci dan diperlekeh oleh sain-sain(kawan-kawan) dan guru-guru.Dan termasuk juga aku korbankan SPM aku sendiri,akhirnya sekarang aku dapat mengecapi kejayaan yang sebenar walaupun orang tak kata aku berjaya sebab sesunguhnya orang yang kaya itu adalah orang yang kaya hati"tambah beliau lagi.

"Aku bangga ada sain supo mu.Doa katku jugak"

"Doa-doa juga tapi kita sendiri kena berubah.Tok cekat(letih) dok doa la ni tak memberi kesan apa-apa kalau empunya diri tok sir(tak nak)berubah"pedas sekali nasihat.hehe

Masih mencari lagi the right track.Post kali ini bukan ingin menakutkan kepada pelajar aliran sains dalam bidang seperti kejuruteraan,kedoktoran dan lain-lain amnya.Dan bukan juga menyuruh berhenti belajar dan pergi masuk pondok ke.Tetapi sekadar ingatan buat diri saya juga agar jangan lupa ilmu yang wajib dipelajari dulu.Dalam belajar ilmu sains ke atau ilmu fardhu kifayah dipanggil,jangan kita lupa untuk pergi mencari ustaz-ustaz yang dapat mengajar tentang ilmu yang wajib kita belajar terlebih dahulu.Jangan la kita mencari alasan.Andai diri kita dah belajar pun jangan pula kita tinggal terus untuk terus belajar lebih mendalam lagi tentang ilmu agama ini.Sesungguhnya ilmu yang kita ada hanya setengah kuman dari ilmu-ilmu allah malah lebih sedikit lagi.Jangan kita tersa bangga.Jangan sekali-kali.Tak guna kalau dapat PHD pun tapi hukum hakam tak tahu,sembahyang tak berkualiti dan hati masih kotor.Tak guna dapat dean list pun tapi Allah list tak da pun kita dalam senarai.Alangkah ruginya kan?

"Belajar molek tu bia dapat 4flat@mumtaz"kebiasaan pesanan dari ibu bapa.

Tapi jarang sekali ibu bapa yang memesan

"Ngaji sano tu jangan lupa ngaji agama jugak,taati perintah Allah jauhi larangannya.Solat jemaah jangan tinggal"

Entahla.Takut ada seram pun ada nanti dah kahwin ada anak.huhu(koya).

"Mampukah kita nak jawab pertanyaan malaikat if mati waktu terdekat n weh?"Adli melontarkan persoalan

"Setakat ni kalu aku mati meme tersungkur la.Fail.Dismissed.Tak dok peluang kedua nok repeat.Kalau tak lulus exam boleh lahi repeat@dur.Tak lulus pertanyaan mungkar nangkir Ado peluang lagi ?"erm


"There is no second chance.Itula kalau ilmu lain bersungguh kita ngaji 11 tahun tapi is doesn't work and make any sense kalu tak ngaji agama"Adli meluahkan apa yang terbuku di hati.

Detik-detik terus berlalu, meniti kehidupan,
Permukiman inikan berakhir, meninggalkan kenangan.
Kepiluan mencengkam hati, tak sanggup mengenangkan,
Amanah yang tak terlaksanakan, hasrat tak kesampaian.

Dunia Islam kini kehilangan, ketandusan jiwa yang memahami,
Perjalanan bagai tak berkemudi, terkapai lemas di sudut jahiliyyah,
Tiada daya lagi mengulangi kisah silam.

Suasana makin suram, generasi kian lesu,
Keindahan kini hilang, kerana kegersangan iman,
Hati bagaikan terkunci, dari hidayahMu Rabbi,
Hanyut dalam kelalaian, alam remaja yang mengasyikkan.

Apakah mentari masih sudi, memancarkan sinarnya,
Mungkinkah kebahagiaan semalam bisa hadir kembali.

Islam kini menanti kebangkitan, peribadi penerus perjuangan,
Usahlah dibiarkan berterusan, lirikan senyuman syaitan memanjang,
Sedarlah wahai teman, dari nikmat mempesona.

Masanya kini hampir tiba, untuk melangkah pergi,
Hanya sekalung doa dariku, agar kau subur kembali
.

Awaluddin makrifatullah(Awal agama itu adalah mengenal Allah).Sudahkah kita mengenaliNya?


Teruslah belajar sahabat-sahabat kerana Allah ya.geez

1 comment:

Ibnu Umar said...

Pah bilo nak start cari ustaz,yih?