25 July 2009

Dr Marwa as- Syarbini Kenalkah Kita?


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah dan Penyayang

Alhamdulillah semalam dapat juga saya menghadiri kuliah Ustaz Fadhli di Masjid Taqwa.Mengubat duka setelah tidak terpilih untuk menghadiri Kuliah Pagi Jumaat Tuan Guru pad paginya.

Ustaz Fadhli adalah bekas pelajar Maahad Tahfiz Pulai Chondong dan kini sebagai pensyarah di Nilam Puri.Kuliahnya di hadiri ramai ahli kariah yang cintakan ilmu agama walaupun masih ramai yang tidak hadir.Namun alhamdulillah masih ramai hati-hati yang cintakan budaya ilmu ini.

Pada setiap malam jumaat ustaz mengajar tafsir di masjid tersebut dan pada malam yang saya pergi Ustaz menafsirkan Surah As-Saf ayt 1-5.Maafla saya tak ingat semua yang dibicarakan kerana tidak mencatitnya.

Apa yang saya ingat Ustaz ulas adalah ayat ke-2 yang bermaksud

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!

Sebab turun ayat ini adalah kerana umat nabi pada zaman tersebut bertanyakan kepada nabi apakah amalan yang paling baik di sisi Allah?.Maka turunlah ayat ini.

Apa yang mahu dikongsikan pada posting kali ini adalah mengenai kematian saudari kita yang mempertahankan haknya sebagai muslimah untuk memakai jilbab di Jerman walaupun sudah 2minggu kerana saya pun baru mengetahui berita ini.Arus perdana di Malaysia pun tidak menghighlightkan berita ini.

Untuk tidak mengelirukan
Arab&Eropah:jilbab=tudung
Malaysia:jilbab=purdah

Yang dimaksudkan jilbab dalam posting kali ini adalah tudung bagi tuan-puan yang mulia.

Ustaz Fadhli mengulas mengenai bagaimana dia dibunuh dan mengkaitkan dengan cerita Khalifah Mu'tasim.Berikut apa yang diceritakan lebih kurang macam Ustaz Fadhli saya membuat sedikit tambahan dari NikNasri.com.

Dr Marwa as-Syarbini Mati Syahid kerana Tudungnya

Tidak banyak liputan TV tentang Marwa Al-Sharbini, seorang ibu yang punya seorang anak, sedang mengandung tiga bulan, mati akibat ditikam 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tidak ramai pula di kalangan orang Islam sendiri sedar tentang tragedi kejam ini. Yang mereka lebih tahu ialah kematian Raja Pop. Itupun kerana media, terutama TV melampau-lampau liputannya. Berhari-hari, bahkan berminggu masih belum reda isunya.

Ribuan penduduk Mesir menghantar jenazah Marwa ke tempat pengkebumiannya. Beliau tidak sepopular artis tersohor, MJ, tetapi pastinya beliau tersohor di kalangan penduduk langit kerana mempertahankan harga diri, maruah dan agamanya melalui tudungnya, yang dengannya ia syahid.


Marwa ditikam di ruang mahkamah kota Dresden, Jerman sebelum memberikan keterangan atas kesnya. Ia mengadu tentang seorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya disebabkan beliau berjilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah berasal dari Mesir itu. Di saat berada di mahkamah itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, terkena tembakan pihak berkuasa yang berdalih tidak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam keadaan kritikal di hospital di Dresden .Adakah logik mati tersalah tembak kerana untuk menyudahkan tikaman 18 kali ia mesti mengambil masa yang lama.Apakah yang dibuat oleh pihak berkuasa terhadap Alex sebelum itu?.

Khalifah Muktasim

Dalam sejarah Islam, seorang wanita Islam cuba dicabul kehormatan dan maruah dirinya oleh seorang Yahudi. Lantas pemuda Islam tangkas membantu hingga menyebabkan pergaduhan antara Yahudi dan orang Islam.

Di zaman Khalifah Mu’tasim, seorang wanita yang tinggal di negeri bukan wilayah islam meminta tolong kerana dirinya diselak kainnya oleh yahudi dengan berkata: ‘Waa Mu’tasimah(Dimanakah kamu wahai Mu'tasimah)!’.Keluhan ini didengari oleh orang dan menyampaikan berita kepada Khalifah Mu'tasim. Mu’tasim yang berada begitu jauh darinya, apabila mendapat berita tersebut terus menghantar bantuan untuknya dengan menakluk wilayah tersebut.Bagaimanakah kita sekarang?Masih ada lagikah pemimpin yang sedemikian?Apakah peranan kita?.Yang adanya wanita suka apabila diselak kainnya dan rela hati menunjukkan maruahnya.

Hari Jilbab Antarabangsa

Umat Islam kini, apa yang dibuatnya? Media dunia umat Islam sendiri hanya pentingkan berita pengkebumian Michael Jackson sendiri. Tiada liputan besar-besaran untuk Marwa, melainkan media Islam khususnya di internet.

Untuk mengingati peristiwa ini, Hari Jilbab Antarabangsa dicadangkan bagi mengenang Marwa as-Sharbini. Usul itu dilontarkan oleh Ketua Perhimpunan Mempertahankan Hijab, Abeer Pharaon melalui Islamonline. Abeer mengatakan, Marwa Al-Sharbini adalah seorang syahid bagi perjuangan muslimah yang mempertahankan jilbabnya. “Ia menjadi korban Islamofobia, yang masih dialami ramai orang Islam di Eropah. Kematian Marwa layak untuk diperingati dan dijadikan sebagai Hari Hijab Sedunia,” kata Abeer.

Seruan Abeer disambut oleh beberapa orang tokoh Muslim, di antaranya Rawa Al-Abed dari Persekutuan Persatuan Islam di Eropah. “Kami mendukung cadangan ini. Kami juga menyeru agar diwar-warkan kempen seperti ini untuk meningkatkan kesedaran tentang hak-hak muslimah di Eropah, termasuk hak mengenakan jilbab,” kata Al-Abed.

Profesor bidang teologi dan falsafah dari Universiti Al-Azhar, Amina Nusser juga memberikan dokongannya atas cadangan Hari Jilbab Antarabangsa yang boleh dijadikan momentum untuk memberi tindakbalas sikap anti-jilbab di Barat. “Hari peringatan itu akan menjadi kesempatan bagi kita untuk mengingatkan Barat agar bersikap adil terhadap para muslimah dan kesempatan untuk menunjukkan pada Barat bahawa Islam menghormati hak beragama,” tegas Nusser.

Nusser menegaskan bahawa hak seorang muslimah untuk berpakaian sesuai dengan ajaran agamanya, tidak berbeza dengan hak penganut agama lain. Ia mengingatkan, kaum perempuan penganut Kristian Ortodoks juga mengenakan tudung sebelum masuk ke gereja.

Sokongan untuk mengadakan Hari Jilbab Antarabangsa itu juga datang dari Persatuan Muslim Denmark. Ketuanya, Mohammed Al-Bazzawi. “Hari Jilbab untuk mengingatkan masyarakat Barat bahawa hak muslimah untuk mengenakan jilbab sama dengan hak perempuan non-Muslim yang boleh mengenakan busana apa saja. Mereka di Barat yang berbicara soal hak perempuan, selayaknya menyedari bahawa mereka juga tidak boleh mengabaikan hak seorang perempuan untuk mengenakan jilbab,” ujarnya.

Gerakan Islam di rantau Asia juga wajar mengambil inisiatif menganjurkan Hari Jilbab Antarabangsa tersebut sebagai tanda solidariti umat Islam. Dewan Muslimat PAS dan NGO berkaitan boleh mengambil peranan ini.

Akhbar Jerman perleceh Marwa as Sharbini

Surat khabar Jerman, Die Welt versi online memuatkan komentar-komentar pembacanya yang berisi penghinaan dan pernyataan anti-Arab dan anti-Muslim.

Komentar-komentar itu adalah reaksi pembaca atas artikel berjudul “Islamisten fordern Vergeltung für Mord im Gericht” yang diterbitkan berkaitan kes Marwa Al-Sharbini itu.

Salah satu pemberi komen misalnya, menyarankan agar pelaku pembunuhan Marwa diberi tanda jasa “Federal Cross of Merit”. Pemberi komen lainnya menyebut Marwa “toilet” dan masih banyak lagi komentar-komentar lainnya yang isinya jelas membela pembunuh Marwa dan melecehkan Marwa.

Pihak Die Welt pula anehnya, enggan menolak untuk menghapuskan komentar-komentar yang provokatif itu, seiring dengan sikap media massa Jerman lain untuk tidak menulis berita tentang insiden yang menimpa Marwa. Media Jerman menganggap kes pembunuhan Marwa yang berlatar belakang islamofobia itu bukan kes yang serius. Sikap media Jerman mungkin akan berbeza jika yang dibunuh adalah seorang non-Muslim Jerman dan pelakunya seorang Muslim.

Sementara itu, atas sikap akhbar Die Welt online, website Ikhwanul Muslimin menyeru kaum Muslimin untuk menyampaikan email protes kepada akhbar tersebut agar menghapuskan komentar-komentar yang rasis dan anti-Muslim, melalui alamat email: online@welt.de

(disunting dari pelbagai sumber)


Ibrah dari peristiwa ini

Orang lain di luar sana bermati-matian mempertahankan hak untuk pemakaian jilbab dan menurut perintah Allah dengan sebaiknya hingga menggapai syahid.Namun situasi kita di Malaysia khasnya perempuan-perempuan tidak segan silu mendedahkan aurat.Malah ada yang apabila ditanya kenapa tidak memakai tudung.Ini jawapannya

"Saya tak boleh hidayah lagi la.Jangan memaksa"jawab si fulan

Ada juga yang memakai tudung tapi masih terdedah di sini sana.Gaya tudung pun bermacam-macam sekarang.Nak berfesyen tidak salah tetapi mestilah mengikut syariat agama.Biarlah menutupi dada-dada anda.Kalau yang labuh janganlah sengaja disingkatkan lagi atau dibelitkan lagi macam tudung Yuna.

Tutuplah diri saudara-saudara yang saya sayangi sebelum kain kafan menutupmu.Masih ada lagi kesempatan selagi malaikat tidak menjemput dirimu.Saya tahu hidayah milik Allah tapi kita berhak mencarinya.

Bangunlah wahai umatku.Kepada rakan-rakan yang belajar di eropah atau negara-negara sekular sabarlah dan tabahlah dalam menunaikan hak kita sebagai seorang muslim.

Koleksi Gambar.Sedekahkan Al-Fatihah buat roh beliau

3 comments:

farahtaufik said...

suntingan rencana yang amat bagus..walaupun syahidah marwa telah selamat dikebumikan,namun setiap kali terbaca kisah perjuangannya mempertahanankan perintah agama..setiapkali itu dada sebak..

Al-Fatihah.

Madeni Minwari said...

semoga ada banyak lagi insan sepertinya.. aminn

Madeni Minwari said...

semoga ada banyak lagi insan sepertinya.. aminn