08 September 2010

Iklan Raya Macam Krismas

Iklan-iklan Aidilfitri yang dipaparkan oleh sebuah saluran televisyen terkemuka Malaysia, TV3 setiap kali mendapat sambutan hangat dan komen yang memberangsangkan oleh para penonton dari segi kualiti dan mesej yang disampaikan selain daripada iklan yang dikeluarkan oleh Petronas. Hinggakan ada yang tertunggu-tunggu di kac televisyen setiap kali musim perayaan hampir tiba semata-mata untuk menunggu iklan-iklan ini disiarkan. Namun Iklan Aidilfitri 2010 tampil dengan membawakan 1001 kelainan.

Di sini ada beberapa ulasan tentang iklan yang dipaparkan. Sama ada pembaca-pembaca yang bijak sekalian hendak mempercayainya atau tidak, terpulang.
Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingk
ap yang terbuka. Berikut adalah keterangan tentang simbolik yang diselitkan.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan (Jika memang terbalik, kenapa imej beca tak diterbalikkan juga?)
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
5.Pokok Krismas - Simbol PaganismScene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian (Memang takkan diletakkan muka POPE atau topi Kristian yg sebenar. Ia disimbolikkan. Jika tidak, pasti sudah dapat tentangan sebelum ditayangkan lagi)
3.Pelawaan Menaiki Beca Terbang - Kiasan untuk Pelawaan Masuk Kristian (bukan seperti beca biasa yg menjadi kenderaan bagi segelintir rakyat Malaysia. Beca terbang tidak terdapat di Malaysia mahupun mana2 tempat di dalam bumi ini selain fantasi kanak2 kristian ketika menyambut hari Natal [krismas])

Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2.Teluk Intan, Hilir P
erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur - Capital of Malaysian Illuminat.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.


Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang 'menyalib' setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?


Apa sebab perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.


Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..


Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Tidak bolehkah titisan-titisan air ini berpecah lalu terbang bersama titisan-titisan air yang lain atau keluar dari kelopak lalu jatuh ke tanah dan kenapa mesti membentuk 6 segi seperti ini? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..

Mungkinkah semua ini adalah kebetulan? Banyakkan membaca tentang agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam memandangkan iklan ini berkaitan dengan perayaan umat Islam. Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran: "Tidak akan pernah redha orang2 Yahudi dan Nasrani kerhadap kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka" (2:120).untuk video sudah dibuang oleh tv3


Umat islam masih tidak sedar akan agenda-agenda yahudi.Yang saya nak marahnye tatkala membaca beberapa komen hamba allah dalam bolg di atas.berikut adalah komen yang saya sempat baca yang agak ganjil bagi saya.Ada gak umat islam yang berfikiran sedemikian.erm:


"samada kebetulan atau bukan,perkara ini bknlah menjadi kepentingn zaman ini...tolonglah saudara2ku,tiada gunanya kita mencetuskan kontroversi2 sebegini, Muhammad S.A.W tak pernah ajar kita utk buat benda2 mcm ni..tak bermaksud aku menyokong atau suka tgk sesuatu tanpa berfikir...tetapi jika kita berkata fikiran terbuka,sejauh mana terbukanya fikiran sekiranya segala sesuatu yg ada dpn mata kita kaitkan dgn benda lain dan cetuskan kontroversi2 sebegini...yg penting adalah akidah kita,itu yg perlu diterapkan dari awal lg....saudara2ku,jadilah org yg mutawassit dalam melakukan sesuatu,jgnlah kita menjadi golongan ekstremis,Rasulullah tidak suka sebegitu..."

jawapan saya=sapa kata perkara ini tidak penting?ia juga boleh merosakkan akidah.

"mak aii..
smpai cmtu skali kaji iklan..
xyah buang mse la kaji iklan2 ni or artis2 ke..
ni sume membuang mase jek..
lbh baik korang kaji alquran lg bgus la..
hafal alquran ke.."

jawapan saya=al-quran dah ramai orang kaji.dan buat perkara baik tidak semestinya hanya mengkaji al quran bla3.ini juga salah satu kebaikan.jangan berfikiran seperti budak-budak tadika la bro.biar orang baca komen kita tu nampak yang kita educated sikit.nak tanya sikit.kau kaji al quran@hafal al quran tak?


pengomen pun bagi saya cam entahla nak cakap ape.aish.Penulis asal menulis artikel ni tujuannya untuk mengajak pembaca berfikir tentang serangan pemikiran pada masa ini.Yahudi sudah mengorak langkah.Betullah kata Ustaz Hasrizal sensitiviti umat islam sekarang amatlah berkurang.Buat perkara baik dianggap aneh dan buat perkara jahat dianggap seperti tidak ada apa-apa.Semoga pengomen tersebut diberi petunjuk

1 comment:

Farhan Syah said...

muslim amat sentisif bab2 kena tpu.. sbb 'ego'nya..

habis yg sistem pembelajaran, pemerintahan, dan sesetengah keagamaan kita yg sah-sah bawah agenda tipu-daya mereka tu x sedar lagi ke?