12 March 2010

Alhamdulillah


Dengan nama allah yang pemurah dan penyayang.Alhamdulillah masih dapat bernafas lagi.ho2.tak pandai nak intro2.

Ketika entry ini ditulis perasaan saya agak berkecamuk antara sedih dan gembira.
Straight to the point.Sedih sebab seorang pelajar lelaki malaysia di Tanta Mesir telah kembali ke rahmatullah pagi tadi akibat kemalangan.Marilah kita menyedekahkan al-fatihah kepadanya.Macam mana la perasaan kedua orang tuanya mendengar khabar berita ini sebab dengar cerita pelajar ini 1st year student.Aritu hantar sehat balik dengan kain kafan.erm.Tapi meninggal pada malam jumaat molek orang cakap.Husnu zon pesan kak munee-).Walaupun tak kenal tapi sebab abang saya,kakak-kakak dan rakan-rakan ramai belajar di sana agak sedih juga la mendengar berita ini.mesti mereka pun tengah rindu nak balik malaysia ni.Sabarla ye anda semua manusia terpilih dapat belajar di bumi barakah.Ada insan-insan lain yang nak pergi sane terhalang nak pergi.Allah mempermudahkan anda di sana so kena fikir macam ni la bile rasa ingin pulang.ecece nak bagi nasihat.Dok Uia ni pun rindu nak balik kelate sokmo

"allah bagi yang kita perlu bukan yang kita mahu"

Kita yang masih hidup ini kena ingatla kepada tempat kembali kita.

"sesungguhnya orang yang paling cerdik itu adalah orang yang selalu ingat mati"

"nok buat jahat tu payeh keno ingat jugok ko mati.lamo kan time tengoh galok(berseronok dengan dunio) malaikat mai cabut nyawo"cam dengar ado orang cakap je n.

Lepas itu allah datangkan berita gembira yakni saya lulus exam baru-baru ini.Alhamdulillah berkat doa ibu bapa dan sahabat-sahabat.Sesungguhnya Allah itu pemurah.Sepanjang saya hidup ini peperiksaan ini la yang paling saya bergantung kepada pertolongan Allah.Next time kena bergantung kepada Allah sokmo doh.Lulus juga subjek comp 2 yang amat ditakuti.Terima kasih kepada kak munee di German kerana menasihati diri ini agar belajar bersungguh-sungguh sebab ilmu allah juga yang kita belajar tu walau bukan di bidang agama pun.Gembira sebab dapat cuti lama kot.Alhamdulillah

Dengan lulus exam tu maka kena penuhi apa yang telah dinazarkan untuk membotakkan kepala.

"mu tok nyesa ko payeh botok palo?mu tok saye ko rambut sipey setahun lebih tu"nafsu melemparkan persoalan.

"Nyesal jugop tapi ado apo pada rambut.Bukan boleh bawa mati pun.Next time boleh sipey lagi panje umo.Pergi jauh la mu nafsu.aku gocoh kan"bermonolog dengan nafsu.

Gembira juga sebab adik-adik junior di bumi tercinta Maahad Muhammadi Lelaki berjaya mendapat keputusan yang cemerlang.Lebih manis tinggi daripada sekolah Adik Madiha yang dapat 21A dulu spm 08.Hu2.Sebelum ni asyik tewas je bermula zaman Siti Fatimah dulu spm 06.


Tapi sekolah kitorang macam adik-beradik la.Tak kesah sapa menang pun cuma dapat menggembirakan hati cikgu-cikgu tu la yang penting sebab cikgu nak sangat beat sekolah Maahad Muhammadi Perempuan tu.Terima kasih adik-adik kerana dapat menebus kesilapan abang-abang dahulu.-).

Sebab entry tajuk alhamdulillah teringat lirik lagu Maher Zain.Kak Sinar mesir minat kot lagu-lagu maher zain.Mesti pergi persembahan Maher Zain kat mesir baru-baru ini?-)

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take. Alhamdulillah,
Elhamdulillah All praises to Allah,
All praises to Allah Alhamdulillah,
Elhamdulillah All praises to Allah,
All praises to Allah.
I never thought about All the things you have given to me
I never thanked you once I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you. Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah Alhamdulillah,
Elhamdulillah All praises to Allah, All praises to Allah. Allah,
I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Mitak maaf la entry yang agak mengarut.Last terima kasih abang-abang,akak-akak dan sahabat-sahabat yang tak jemu berdoa untuk faris ni.Semoga kita semua dapat menjadi hambanya yang bersyukur.jangan lupa kita berselawat kepada junjungan besar kita selalu.

"Di sini ana lancarkan projek selawat kepada nabi 1 juta kali sebelum kita di jemput allah.Sama-sama kita ringankan lidah kita berselawat kepadanya.Kita sangat-sangat berharap mendapat syafaatnya nanti di hari pengadilan.Jangan kedekut sangat nak selawat tu." ini projek ustaz mad mustofa adun Demit semasa dia memberi kuliah agama di medan ilmu minggu lepas.Saya menyampaikan je.Semoga bermanfaat.

Selalu ingat mati nafsu juga turut ikut mati terhadap dunia


2 comments:

محمّد سيف الله بن عمر said...

rambut bw mati a Payeh

miss lolly a.k.a luvfareda said...

insap lama2. huhuhuhu!


terasa aii begitu kerdil.